Succesverhaal: Hoe OZCS Vorselaar met een gecentraliseerd ICT-beleid onderwijs digitaliseert

ICT: van luxe naar noodzaak in het onderwijs

Succesverhaal: Hoe OZCS Vorselaar met een gecentraliseerd ICT-beleid onderwijs digitaliseert

ICT in het moderne onderwijs is niet langer een luxe, maar een noodzaak. De Onderwijsgroep Zusters der Christelijke Scholen (OZCS) Vorselaar, met 106 scholen in het Vlaamse onderwijslandschap, heeft de afgelopen jaren doelgericht ingezet op een gecentraliseerd ICT-beleid.

Door de keuze voor een uniform Microsoft-platform binnen alle scholen van de groep wordt continuïteit gegarandeerd. Dit zorgt voor meer samenwerking, efficiënter beheer en een toekomstgerichte aanpak. De implementatie van dit beleid bracht echter ook uitdagingen met zich mee, waarvoor Fourcast essentiële ondersteuning en tools bood.

 

 

Uitdagingen bij de invoering van een gecentraliseerd ICT-beleid

Een verandering op deze schaal verloopt niet zonder hindernissen. Luc Peeters, Directeur IT van OZCS Vorselaar, legt uit:

“We zagen aanvankelijk weerstand, zowel bij ICT-coördinatoren als bij directies. Systemen waar jarenlang mee gewerkt werd, moesten worden aangepast en dat zorgde voor onzekerheid en praktische obstakels.”

Daarnaast bracht het nieuwe beleid financiële uitdagingen met zich mee en moesten medewerkers zich de nieuwe technologieën eigen maken. De overgang naar een geconsolideerde Microsoft-tenant en nieuwe netwerkinfrastructuur vereiste gerichte opleiding en ondersteuning.

Proactieve oplossingen: ondersteuning en professionalisering

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, werd sterk ingezet op ondersteuning en professionalisering. Wouter Penninx, die verantwoordelijk is voor de ICT-uitrol binnen 17 scholen, benadrukt het belang van samenwerking:

“Vroeger werkte elke school apart. Nu werken we als een team, met duidelijke doelen en een maandelijkse meeting om vooruitgang te bespreken en problemen op te lossen.”

Een van de initiatieven om het personeel te ondersteunen zijn de ‘Focus Weken’, waarin ICT-coördinatoren proactief nadenken over de impact van veranderingen en technische obstakels in kaart brengen. Daarnaast wordt er binnen OZCS gewerkt aan een professionaliseringstraject op basis van het DigCompEdu model, dat ook door Fourcast wordt toegepast in hun opleidingen.

“Dankzij de Microsoft-tenant kunnen leerkrachten die in meerdere scholen lesgeven met één account werken en op een consistente manier toegang krijgen tot hun bestanden en tools,” vertelt Geoffrey Hermes, Directeur IT.

Fourcast ondersteunt dit traject met gerichte trainingen, maatwerk-studiedagen en praktische workshops, zodat leerkrachten op hun eigen tempo kunnen groeien.

Resultaten en vooruitzichten: samenwerking en innovatie

Fourcast ondersteunt dit traject met gerichte trainingen, studiedagen en praktische workshops, zodat leerkrachten op hun eigen tempo kunnen groeien. Luc Peeters vat het samen:

“Ons doel is duidelijk: van ‘bezorgen’ naar ‘ontzorgen’ gaan. Dankzij onze visie en samenwerking met partners zoals Microsoft en Fourcast zorgen we voor een krachtige, toekomstbestendige ICT-omgeving.”

Daarnaast blijft de focus op de modernisering van digitale tools en het voorzien van robuuste hardware, zoals die van ASUS, zodat leerkrachten en leerlingen steeds over de beste middelen beschikken. Met verdere digitalisering kan OZCS de efficiëntie in het onderwijs blijven verhogen en het leerproces optimaal ondersteunen. 

Ook geïnteresseerd in een professionaliseringstraject op maat? Neem contact met ons op.